Robert André, MD, PhD

NoseWings magnetische neusvleugels zijn uitgevonden en ontwikkeld door Dr. Robert André, kno-arts gespecialiseerd en gepromoveerd in de neuschirurgie.

Een van zijn grootste aandachtsgebieden is om zijn patiënten te helpen met beter door hun neus te ademen. Niet alleen helpt dit om minder last te hebben van neusverstoppingsklachten, maar het leidt ook vaak tot een betere kwaliteit van slaap en tot vermindering van snurken.

Je kunt grofweg op 3 manieren de neusademhaling verbeteren.

  • Met een neusspray
  • Met een operatie
  • Met een neusspreider

Hoewel neussprays zeker hun plek hebben, vooral bij patiënten die last hebben van allergieën, willen veel patiënten liever een oplossing waarbij ze niet elke dag medicatie hoeven te gebruiken. Neuschirurgie en in het bijzonder neusklepchirurgie kan vaak dit doel bereiken. Bij neusklepchirurgie worden de neusgangen verwijdt door de hoek tussen de (bovenste en onderste) laterale neuskraakbeentjes en het neustussenschot te vergroten waardoor de lucht veel gemakkelijker door de neus kan stromen.

Robert heeft verschillende neusoperatietechnieken verder ontwikkeld en verfijnd en vele duizenden neusoperaties uitgevoerd met als doel de neusademhaling te verbeteren en snurken te verminderen.

Toch bemerkte hij dat voor veel mensen, vooral voor degenen die alleen tijdens sporten of tijdens de slaap last van een verstopte neus hadden, een operatie niet altijd nodig was. Veel van zijn patiënten vertelden hem dat ze al verschillende neusspreiders hadden geprobeerd voordat ze hem bezochten. Hoewel sommige spreiders best redelijk werkten, was het effect variabel en ook hadden ze vaak nadelen waardoor veel mensen na verloop van tijd ophielden ze te gebruiken.

De tot dan toe bestaande spreiders vielen in 2 categorieën: uitwendige neuspleisters zoals Breathe Right en een veelheid aan inwendige neusspreiders. Hoewel de neuspleisters over het algemeen een verbetering van de luchtstroom geven, gaven ze bij sommige mensen huidirritatie of bleven ze niet lang genoeg plakken. Daarnaast zijn ze slechts voor eenmalig gebruik en kunnen ze bij veelvuldig gebruik best kostbaar zijn.

De interne neuspreiders hebben het voordeel herbruikbaar te zijn, maar omdat de vorm en grootte van elke neus anders is, zitten ze vaak niet lekker, vallen ze uit of zijn niet heel effectief. Deze tekortkomingen deden Robert nadenken over hoe hij een effectieve neusspreider zou kunnen ontwikkelen met zo min mogelijk nadelen van de reeds bestaande neusspreiders.

Dit is hoe hij het op het idee van NoseWings kwam, een volledig nieuw soort neusspreider die gebruik maakt van de afstotende werking van permanente magneten om de neusvleugels uit elkaar te houden, en bovendien gebaseerd is op de vorm en anatomie van de neusvleugelkraakbeentjes.

Dat was het gemakkelijke deel.

Hoewel de eerste prototypes direct effectief waren, zaten ze niet lekker, bleven ze niet altijd zitten en waren ze moeilijk aan te passen aan verschillende neuzen.

Het duurde vervolgens nog 8 jaar van uitgebreid experimenteren met magneten van verschillende maten, vormen en sterktes en grote hoeveelheid van configuraties, materialen en productiemethoden. Het uiteindelijk product werd bereikt door continue aanpassingen van de vele prototypes gebaseerd op de feedback van zijn patiënten.
Het kwam eigenlijk ook wel goed uit dat Robert ’s nachts zelf moeilijk door zijn neus kon ademen door zijn huisstofmijtallergie, dus kon hij de effectiviteit en het draagcomfort van alle prototypes zelf uitproberen.

Hoewel hij met tenminste de laatste 5 modellen al de hele nacht door zijn neus kon ademen, bleef hij de prototypes aanpassen tot hij bij het huidige model uitkwam.
De technische, ontwerp en productie aspecten van het perfectioneren van NoseWings bleken ook veel ingewikkelder dan voorzien. Voordat hij bij de uiteindelijke productiepartner uitkwam was het vier productiebedrijven ondanks jarenlange inspanningen niet gelukt om de kwaliteitstandaard te bereiken die hij goed vond om met de wereld te willen delen.

Het heeft nogal wat jaren geduurd, maar het doel van de effectieve, comfortabele en herbruikbare neusspreider, die Robert vanaf het begin voor ogen had is met de ontwikkeling van NoseWings uiteindelijk bereikt.